• Sitemizde hiç bir şekilde yasa dışı bahis ve kumar oynatılmamaktadır! Sekabet forum Sitesi, Türkçe dilini kullanan ve Türkiye dışında yaşayan kişileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenmektedir. Sekabetforum sitesinde tanıtılan bahis firmaları Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca yasal olmayabilir, Türkiye'de ikamet eden ve paylaştığımız iddaa tahminlerini takip eden kişiler Sportoto bayileri olan; Bilyoner, Nesine, Tuttur, Birebin, Misli ve Oley web sitelerinden bahis yapmalıdır. Digitürk ve D-Smart gibi platformların sahip olduğu telif haklarından ötürü sitemizde yayınlarına yer verilmemektedir.

    Skype : live:.cid.a929326185b46229

Karpuzda kırmızı örümcek tehlikesi: Verim yüzde 40 düştü

Bilge

New member
Karpuzda kırmızı örümcek tehlikesi: Verim yüzde 40 düştü

Tekirdağ'ın önemli karpuz üretim merkezlerinden biri olan Marmaraereğlisi'nde ekili ürünlerde kırmızı örümcek zararlısı görüldü. Uzmanlar, genel zararlılar içinde yaprak bitleri ve kırmızı örümceklerin başta geldiğini dile getirip bu canlıların bitkilerin öz suyunu tükettiğini ve verim kaybına neden olduğunu vurguladı.

9ifwlu7gf0aLwWX7Pzr_zw.jpg

Marmaraereğlisi ilçesinde bu yıl kavurucu sıcaklar nedeniyle karpuzda kırmızı örümcek zararlısı görüldü.
nqvgTFGB9k2xYbv3M9o0Og.jpg

Üründe verim kaybına neden olan kırmızı örümcekler, yaprakların öz suyunu emerek beslenip zedeliyor.
CIFu5SFg4E2oLIe_0qNHiQ.jpg

Kırmızı örümcekler beslendiği yapraklarda önce beyaz, sonra sarı ve kahverengi lekeler oluşturuyor.
GcXWpAvB50-w06ZPeYbotA.jpg

Bu lekelerin birleşmesiyle yapraklar tamamen kuruyup düşüyor ve üründe yüzde 40'lara varan verim kaybına neden oluyor.
SHjU8e6CjEOf5CRlgSy8Uw.jpg

İlçenin Yeniçiftlik Mahallesi'nde üreticiler bu yıl yaklaşık 2 bin 500 dönüm alan karpuz ekti. Üreticilerden Volkan Kurt, bu yıl barajlarda istenilen seviyede su olması nedeniyle su sorunu yaşamadıklarını ifade ederek, ürünlerinin iyi yetiştiğini ancak karşılarına kırmızı örümcek tehlikesinin çıktığını söyledi.
9iWQumDegkaxCFwJ9tfUqw.jpg

Kırımızı örümceklerle mücadele ettiklerini belirten Kurt, "Karpuzların yapraklarında milyonlarca oluyor. Suyunu emiyor, kurutuyor. Kuruttuğu zaman kök ölüyor. Kök öldüğü zaman karpuz olmadan ham olarak öldüğü için bu sefer de içi et gibi oluyor. Onun için bununla mücadele ediyoruz ve çok zorlanıyoruz. 4-5 günde bir ilaç atıyoruz öldürmek için. Fakat yine kuraklıktan sebebi bu da. Yağmur yağmadığı için bunlar da yerde yumurtaları, lavrası olduğu için oradan ürüyorlar. Bir türlü başa çıkamıyoruz." diye konuştu.
3fGr2cWb7ke4F2-25bO0UA.jpg

Üründen para kazanamadıklarını, karpuzun kilosunun maliyetinin 4-5 lira olduğunu ancak marketlerde 15 liraya satıldığını söyleyen Kurt, "Fiyat politikası marketlerde 15 lira. 15 liranın altında çok karpuz yok. Bizde eden 3-4 lira. Bunu üreten biziz, aracılar bizden çok para kazanıyor. Bir de bu yaş meyve, aracılar bekliyorlar, son dakika geliyorlar. Yani fırsatçılığa dönüyor, biz de zorlanıyoruz. Fiyatın yüksek olmasının bizimle alakası yok. Bizden 3 liraya 4 lira istiyorlar. Orada o karpuz 15 liraya nasıl çıkıyor biz de onu anlamış değiliz. Yani biz ekiyoruz, fidesi, masraflı artık öyle eskisi gibi de değil işler. Hortumu, poşeti, naylonu, işçisi, ekilişi, mazotu, sulaması. Öyle bir masrafı var ki dekar maliyetleri çok. Ama onlarda dekar maliyeti yok, bu para diyor alıyor ve bizden çok para kazanıyorlar. Ama hak, adalet olsun azıcık biz onu istiyoruz. Yani bir emeğin karşılığı olsun ki, bir dahaki yıla da biz de hazırlanalım.” ifadelerini kullandı.
Rc1BoZKcU0iv2ah7ZNTC8w.jpg

NKÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Sağlam, tarımsal üretimde pek çok zararlının bitkilere zarar verdiğini söyledi. Sağlam, "Bunlar bazı özel zararlar, bazı genel zararda olmaktadır. Genel zararlılar içinde yaprak bitleri, kırmızı örümcekler başta gelmektedir. Bunlar, ürünlerde bitkilerin öz suyunu tüketmek suretiyle verim kaybına neden olmaktadırlar. Bu genel zararlar, özellikle küresel ısınmanın da etkisiyle operasyonlarını daha hızlı bir şekilde artırabilmektedirler. Yani hava sıcaklığına bağlı olarak, daha kısa sürede yumurtalar açılmakta, daha kısa sürede ergin hale geçmektedirler. Bu nedenle sayılar daha hızlı bir şekilde artmakta, bu da sınırlı olan bitki alanı içinde daha fazla zarar vermesine neden olmaktadırlar. Tabii ki üreticilerimize tavsiyemiz; ürünlerini daha sık aralıklarla kontrol etmelerini, ürünlerdeki potansiyel hastalık ve zararlar konusunda kendilerini geliştirmelerini ve uzmanlaşmalarını öneriyoruz." dedi.
Q0ZOnbOj0UGcZ4NshSbJ_g.jpg

R5AvHd6_U0C8FKxkBf4Yqw.jpg
 
Üst